Delicious Rugda Recipe in English and Hindi
Preparing the Ingredients for Rugda Recipe –
- Rugda ½ kg
- 1 spoon cumin powder
- 1 spoon coriander powder
- ½ spoon ground spice (Garam Masala)
- 1 spoon turmeric powder
- 1 spoon mustard powder
- ¼ spoon red chilli powder
- ½ spoon homemade Panch Phoron (whole spice blend)
- ½ spoon fenugreek seed powder
- 1 spoon garlic paste
- 1 spoon ginger paste
- Grinded 2 big onion
- 2 finely chopped tomatoes
- 2 green chili
- 2 bay leaf
- Coriander or mint leaves for garnish
Cooking Rugda Recipe
Heat the pan with 4 spoon mustard oil. Add Panch Phoron and bay leaf and simmer.
Then add grinded onion and turmeric and cook till it changes color. Add ginger-garlic paste and cook for 1 minute. Then add chopped tomatoes along with cumin powder, coriander powder, mustard powder, fenugreek seed powder and cook until releases oil.
Then add Rugda and ground spice (Garam Masala) and let it cook for 10 to 15 minutes at medium flame. When done add 3 to 4 cup of water and let it cook until the gravy turns thick or you can also pressure cook it for 3 to 4 whistles for similar results.
When ready garnish it with coriander or mint leaves and serve it with rice or bread with salad. Also, adding a little lemon juice will twist its taste.
![]() |
Delicious Rugda Recipe |
Rugda Recipe in Hindi
स्वादिष्ट रूगड़ा रेसिपी केलिए सामग्री तैयार करें –
- रूगड़ा ½ किलो
- जीरा 1 चम्मच
- पिसा धनिया 1 चम्मच
- गरम मसाला
- ½ चम्मच पिसा हल्दी
- 1 चम्मच पिसा सरसों
- ½ चम्मच पिसा लाल मिर्च
- ¼ चम्मच पचफोरन
- ½ चम्म च पिसा मेथी दाना
- ½ चम्मच 2 बड़े प्याज
- पिसा हुआ लहसुन पेस्ट 1 चम्मच
- अदरक पेस्टट 1 चम्मच
- 2 बारिक कटे बड़े टमाटर
- 2 हरी मिर्च
- 2 तेजपत्ता
- हरा धनिया या पुदीना सजाने के लिए
रूगड़ा रेसिपी बनाने की विधि
सबसे पहले गरम कड़ाही में 4 चम्मच सरसों तेल डालकर गरम करें । फिर पचफोरन व तेजपत्ता का तड़का लगाएं ।
इसके बाद पिसा प्याज और हल्दी डालकर भूरा होने तक भूनें । फिर अदरक-लहसुन का पेस्ट डालकर 1 मिनट तक पकाएं । फिर कटा टमाटर डालें, इसके बाद जीरा, धनिया, सरसों और मेथी डालकर तेल छोड़ने तक फ्राई करें ।
इसके बाद साफ किया गया रूगड़ा और गरम मसाला डालकर भूनें । इसके बाद रूगड़ा को मसाले में 10 से 15 मिनट तक अच्छी तरह से पकने दें । जब रूगड़ा अच्छी् तरह भुन कर पक जाए तो डूबने भर पानी डालकर ग्रेवी गाढ़ा होने तक पकाएं या कुकर प्रेशर में 3 से 4 सीटी तक पकाएं ।
आखिर में धनिया या पुदीना से सजाकर परोसें । आप चाहें तो इसमें थोड़ा नींबू का रस मिलाएं जिससे रूगड़ा का स्वाद और ज्यादा बढ़ जाता है । तैयार रूगड़ा को सलाद के साथ रोटी या चावल से खाएं ।
#mushroom #rugdamushroom #raremushroom #rugda Read about rare rugda mushroom and how rainstorm lightning contributes to...
Posted by Words That Matter on Thursday, July 18, 2019